TORS HAMMARE - ett örkeljungaband från Klippan

De klassiska klippanbanden man förknippar med begreppet Popfabriken är Torsson, Kriminella Gitarrer, The Push, Kommisarie Roy m fl. De här grupperna spelade samtliga den blandning av punk- och popmusik som var ett signum för Klippan-soundet. I skuggan av frontlinjen gled det svarta fåret Tors Hammare kring - bandet som lirade prog istället för pop. Det här är vår historia!

Tors Hammare bildades strax efter nyår 1977 av fyra 18-åriga gymnasister och mig, Örjan Mjörnheden, som då var 25 år. De fyra unga pågarna var min bror Tomas (trummor) och hans bästa kompisar, Sven Kruse, (gitarr), Christian Brandt, (fiol och congas) samt Gert-Inge Nilsson (bas). Själv spelade jag gitarr. Klippan blev vår bas. Lustigt nog var det bara Sven som kom från just Klippan, för jag, Tomas och Gert-Inge var Örkeljungabor och Christian bodde i Åstorp.

STARTEN
Jag hade varit med i kretsarna av musiker som bildade Little Stalin Blues Band i Ängelholm 1976, men ville egentligen göra något annat och letade efter nya möjligheter. De kom lite oväntat genom brorsan Tomas och hans kompisar. Oväntat för att jag var äldre och speciellt Sven var misstrogen mot vad jag hade att komma med. Inom några veckor jammade vi oss dock fram till en musikalisk form - en slags blandning av latinrock ochTors hammare - okänd årsmodell, okänd fotograf. folkmusik/prog och det blev vår gruppidentitet. Det roliga med Tors Hammare , ett namn som Sven kom på, var att vi tog musiken så på allvar, vi jammade mycket, skrev egna låtar, träffades mycket både för att festa, snacka, diskutera och spela. Jag tror aldrig vi riktigt visste vad vi skulle göra med musiken, vi ville bara spela. Jag och Sven var tongivande i låtskrivande och bandutvecklingen, men alla bidrog på sitt sätt att göra bandet till vad det blev.

UPPGÅNG OCH SLUT
Den första upplagan av Tors Hammare varade i två år, fram till 1979 och förutom bandgemenskapen upplevde vi ett antal roliga spelningar. Vi hade förmånen att avsluta tre parkfester i Klippan (varav en där Christian klippte av sitt långa hår på scenen), och spelade även på skånska konstakademin i Kärrarp, ett slags alternativt kulturhus, på en fotbollsklubbsfest i Klippan där någon stängde av huvudströmmen gång på gång och på en julrevy på Folkets Hus där Nordvästra Skånes tidningar klagade på att vi spelade för högt - till basisten Gert-Inges stora ilska. Det slutade med att vi jagade den neslige journalisten genom Klippan, i "turnébilen" - en gigantisk Opel Admiral, ett grönmålat monster!

Även om de andra klippangrupperna hade en helt annan profil än Tors Hammare, var vi alltid goda kompisar med dem och alla tyckte att det var ok att vi höll på med olika slags musik. Tomas Holst (Wilmer X) berättade på en gemensam spelning 1997 att Sven Kruse var allmänt Samma här, men finn 55 fel. Filten är den samma.respekterad som en kreativ och rätt unik gitarrist. Med facit i hand tycker jag fortfarande att han var den kanske mest begåvade musikanten i Tors Hammare.

Tors Hammares första upplaga upplöstes 1979. Sven flyttade till Christiania i Köpenhamn, Tomas och Christian började utbildningar i Malmö och Göteborg och jag bodde då i Lund. Då hade vi länge varit en kvartett eftersom Gert-Inge startade firma och familjeliv runt 1978.

NYSTART - ANDRA UPPLAGAN
Tors Hammare fick en nystart i Lund/Malmö 1980 med mig och Tomas som kärna. De som tillkom var Hans Abrahamsson, gitarr (Malmö) Jonas Bylund, bas (Lund) och Henrik von Post, slagverk (Lund). Lustigt nog fortsatte vi med ganska besläktad stil eftersom även Hans, liksom tidigare Sven, hämtade inspiration från prog och folkmusik. Kenny Håkansson från Kebnekajse var hans stora förebild, Carlos Santana var min! Tors Hammare, Mk2, repade i Klagshamn, söder om Malmö i en lokal som var ombyggd till Western-saloon, faktiskt ett skönt ställe. Karin Gottlow efterträdde Jonas på bas runt 1982, men musikstilen var i stort sett densamma. Punk, New Wave och 80-talet som helhet var mycket motströms för oss.

TORS HAMMARE - TREDJE UPPLAGAN
Det sista året Tors Hammare höll på, 1983-1984, fick vi en nytändning när sångaren, låtskrivaren och saxofonisten Lars Strandbo frontade gruppen. Genom hans kraftfulla påverkan fick vi genom att spela ska, calypso och funk, kontakt med den rotmusikrörelse som växte fram då. När det gick som bäst, och vi hörde till skaran av pigga och framåt Lundagrupper, blev det tydligt att det inte var så lätt att förena det nya med det gamla inom bandet. Lars och jag drog inte riktigt jämnt och efter ett kort men häftigt gräl lämnade jag mitt eget band 1984. Ett par månader senare hade luften gått ur de andra och Tors Hammares tid var förbi. Tors Hammare gjorde ett 20-tal gig runt Klippan åren 1977-1979 och ytterligare ett 25-tal under Lund/Malmö-perioden, 1980-1984, ca 45 gig sammantaget.

PÅ BAND ELLER CD
•  Tors Hammare var med på första bombadill-kassetten 1977 (musikföreningen Bombadill, som startades av musikläraren Bo-Ingvar Olsson, var en föregångare till Svenska Popfabriken) med en låt som heter "Vägen till Valhall".

•  Tors Hammares andra upplaga med Malmö/Lund-musiker spelade med Christian Brandt som tekniker in en nio-låtarsdemo i klippanstudion 1980. Den finns numera i cd-format genom inspelningstekniker Morgan Tjäders förtjänst.

•  Tors Hammare blev även inspelade live i samband med Pub Spartas i Lunds sista öppetkväll 1983. Finns också på cd genom Morgan Tjäder.

•  Ytterligare en inspelning finns på cd från en återföreningsfest i Lund 1988 som Morgan Tjäder också bearbetat.

VAD GÖR DE NU?
•  Sven Kruse, gitarr - bor i Helsingborg.

•  Christian Brandt, fiol, congas - läkare i Göteborg. Har spelat med artister som Monica Zetterlund efter tiden i Tors Hammare.

•  Gert-Inge Nilsson, bas - har firma för avancerade tillverkningsmaskiner. Bor och arbetar i Våxtorp, Halland.

•  Tomas Mjörnheden, trummor - är planeringsledare på vuxenutbildningen i Göteborg. Har spelat sambatrummor i kulturföreningen Abunda i Göteborg, samt trummat i coverbandet Pussy Bit The Dog 1987-1990.

•  Henrik von Post, slagverk - socialsekreterare, bor i Lund.

•  Hans Abrahamsson, gitarr - IT-ingenjör i Malmö.

•  Lars Strandbo, sång, saxofon - bibliotekarie, bor någonstans på Öland.

SPELAR FORTFARANDE
•  Jonas Bylund, bas - aktiv musiker i Jivin´ Jake and the Spitfires, Cheatin´ Heart och Lone Sharks, tillhör de ledande honky tonk-musikerna i Sverige. Bor i Örtofta.

•  Örjan Mjörnheden, aktiv blues- och jazzmusiker i Combinations, Little Calle and the Combinations, Mikael Karlsson Band, D D and the Dynamos samt Lasakungen. Bor i Örkeljunga.

DE VAR OCKSÅ MED
En kort tid hade Tors Hammare ytterligare följande medlemmar:

•  Jan Brandt, gitarr - Christians äldre bror. Åkte till Brasilien på 80-talet och lärde sig spela bossa nova. Tog även lektioner av välkände gitarristen Ingemar Böcker i Stockholm. Bor sannolikt i Stockholm.

•  Peter Ahlberg, sång och idéer. Peter ledde senare flera New WavTors Hammare.e-band i Malmö/Lund och gjorde skivor. Är nu läkare i Dalarna.

SLUTORD
Tors Hammare var min första riktiga musikgrupp och min första riktiga erfarenhet av att spela ute, skriva och framföra egna låtar. Det var kanske inget speciellt unikt med oss som band men jag kommer alltid ha med mig den fina känslan det innebar att ge sig riktigt hän åt musiken och vara med i ett band som verkligen fungerade som ett band!

Örjan Mjörnheden, juli 2007

 

Webbansvarig: Roger Sjunner

© Svenska Popfabriken, 2004-2008